Hogyan (ne) neveljünk ördögfiókát?Ha tiszta és szabad emberek lennénk, a gyereknevelés az egyik legvidámabb és legtanulságosabb dolog lenne az életünkben. Többségünk azonban nem (teljesen) tiszta és nem (teljesen) szabad – ahogy ezt a fentiek alapján valószínűleg magunk is megállapíthatjuk, ha van gyerekünk. (Vagy ha vannak szüleink;) A két jelzőből így ált a másodikba kapaszkodunk: a gyereknevelés roppant tanulságos..

Annak h hogyan rontsuk el a gyerekünket – és ezzel karöltve a saját életünket – alapvetően két szuperegyszerű módja van. Az egyikre ált úgy hivatkozunk h túlzottan elkényeztetjük őket (= ördögfiókák), a másikra h anyámasszony-katonáját csinálunk belőlük (ez az ún. gyámolítás). Talán leegyszerűsíthető úgyis h vagy túl kevés korlátot adunk v túl sokat; de kellő távolságból nézve mindkettő alapja a bizalmatlanság. Előbbi esetben inkább magunkban nem bízunk (hogy „eléggé” szeretjük őket ill. „elég” szerethetőek vagyunk), a másodikban inkább őbennük (hogy képesek lennének „helyes” döntéseket hozni). Bár kelet-európai társadalmaink berendezkedéséből adódóan mifelénk főleg az utóbbi jelensége igazán ragályos (a tudás-szociológiai „ahogy fent úgy lent” nyomán), pedagógiai megfontolásokból az egyszerűbben gyógyítható kórság kezelésével kezdjük: az ördögfiókákkal.


Az elkényeztetés gyökere a félreértelmezett megbocsátásból fakad. Ezt láthatjuk akár abból (is), hogy sokszor a pszichológus és tanár (ill. egyéb segítő foglalkozásokat végző) szülők gyerekei vannak leginkább elrontva. Ők gondolják ui. leggyakrabban h meg kell próbálniuk empatikusan kezelni még a hisztit is. Pedig megértően csak egymás lelkéhez szabad viszonyulnunk – a hiszti viszont egy idegen energiából ered: ha a csemeténk beengedi magába a kisördögöt. Ennek külső jelei egyértelműek: a gyerkőc egyszerre egész más hangon kezd megnyilvánulni és határozottan megváltozik a tekintete is. Belülről pedig a szándékai cserélődnek ki: manipulatívvá válik. Aki tisztában van ezzel a különbséggel többé nem tudja összekeverni, mégha mindkettő sírásnak tetszik is: a hiszti frekvenciája totálisan elüt a szomorúságétól. A kisördög célja ui. elsősorban h bennünk is feszültség keletkezzen – sőt lehetőleg a szomszédokban is.. Ezzel szemben a valódi bánat egy belső lelki munka kapuja. Utóbbiban valóban szükségük van a támogatásunkra; de az előbbit nem szabad tolerálnunk.

A New Age spiritualizmus tán legsúlyosabb félreértése, hogy mindig a békességre kell törekednünk. Ez abból a rózsaszín homályból táplálkozik, hogy mindenki szép és jó legbelül; és ezért a szeretet erejére kell építeni a vallásainkat. Ez a lelkek világára igaz is lehetne; viszont az ördög ocsmány és gonosz. És sokunkban ott ólálkodik. Márpedig őt ki kell űznünk magunkból és szeretteinkből, aminek elsődleges eszköze a felháborodás. Ez még a feketemágiával átitatott keresztény Bibliában is meglepően tisztán szerepel: Jézus, aki elvben a megbocsátás mintaképe, igenis felbőszülve űzi ki a kereskedőket a templomból, sőt felforgatá (!) a pénzváltók asztalait.

Namármost az idegen energiát jellemzően sokkal egyszerűbb érzékelni kívülről mint belülről. Ezért elsősorban a szülők feladata tudatosítani a gyermekben amikor kisördög bújik beléje, hogy eltudja különíteni azt a saját lelkétől. És minél hamarabb reagálunk, annál egyszerűbb lesz – mindenkinek. (Hasonló okokból természetesen a pároknak is feladata, hogy szerelmük szemében segítsenek meglelni – esetleg kilazítani – az ‘idegen’ szálkákat.) A kisördöggel szemben tehát kifejezetten az intolerancia magvát kell elvetnünk csemetéinkben. Nem szabad ezért sem kétségbeesnünk, sem nagylelkűnek mutatkoznunk! Szent felháborodást kell tanúsítanunk!

Gandalf szépséges felháborodása mikor Bilbót megszállja a gyűrű hatalma.


Amint (példamutatásunk nyomán – v anélkül;) eszükhöz térnek a porontyok, természetesen váljunk ismét partnerükké. Beszéljük át és segítsünk értelmezni h ez mért nem jó és hogyan kell elejét venni legközelebb. De attól mert utólag megbánást tanúsítanak nagy bociszemekkel, az ördögnek még nem szabad visszamenőleg megbocsátanunk, mert akkor mélyen beléjük fészkeli magát. Azzal pedig mindenki élete nehezebbé válik a családban. Tisztában kell lennünk azzal h ez két teljesen külön erő ugyan abban a testben – és ennek megfelelően két radikálisan eltérő viszonyt kell folytatnunk velük.


Ezt talán senkinek nem sikerül annyira következetesen és kitapinthatóan megjelenítenie mint Tolkiennek varázslatos meséiben. Főhőseinek legfontosabb feladata ellenállni a gyűrűből áradó gonoszságnak (v pl. Thorin esetében a végtelen kincsekből kiáradó ’sárkány láznak’). Ha gyengeségükben beengedik magukba a tőlük idegen energiákat rémes dolgokat művelnek, de mindig kristálytisztán tudható h valójában nem ők a gonoszak. És mégis: elborultságukban elkövetett tetteikért ugyanúgy teljes felelősséggel tartoznak! Hiszen mégiscsak ők engedték be személyesen.

A Bilbóban testet öltő gonosz


A legjobb az egészben h mindezzel a gyerkőceink életét segítjük leginkább. Hiszen ha tisztázzuk számukra h nem ők maguk a rosszak, csak az ahogyan viselkednek, sokkal könnyebb szívvel és bátrabban képesek cselekedeteiket (ill személyiségüket) fejleszteni. És ha sikerül ezáltal közelebb kerülniük saját lelkük hangjához, és még élesebben megkülönböztetni azt a beléjük bújt kisördög darálásától, azzal egész életüket szebbé és boldogabbá tesszük. Ami a körülöttük élők számára is automatikusan rezgésszint-emelkedéssel jár;)

..
És ha már csemetéinken (esetleg párunkon, barátainkon.. ) sikerül felismernünk mikor kerülnek idegen energia irányítása alá, onnan már sokkal könnyebb lesz észre-vennünk, amikor mibennünk üti fel a fejét a kisördög. No persze felnőttekben ritkán ilyen egyértelműek a jelek: a lustaság, sajnálat, depresszió stb sokkal agyafúrtabb stratégiái az ördögnek a “testrablás”-ra. De ezek ugyan úgy nem mi vagyunk – és ugyan olyan lendülettel kell kiűznünk őket magunkból.


Pajtások! Bízzunk magunkban és gyermekeinkben töretlenül! És ne keverjük össze csemetéinket az ördöggel ha nem muszáj. Legyünk éberek, és segítsünk szeretteinkben leleplezni minden idegen energiát. Mindannyiunk élete sokkal könnyebb lesz így!:)

Felhasznált média:

 • Gandalf rosszalló tekintete a Szauron palantírja által megbabonázódó Pipin felé; Lord of the Rings – Return of the King (2003)
 • Zazoo Condom reklám (2004); https://www.adforum.com/agency/18449/creative-work/30167/little-boy/zazoo
 • Gandalf és Bilbó Zsáklakban; Lord of the Rings – The fellowship of the Ring (2001)
 • Frodó és Bilbó Völgyzugolyban; Lord of the Rings – The fellowship of the Ring (2001)

4 thoughts on “Hogyan (ne) neveljünk ördögfiókát?

 1. Vö. “ahogyan a bölcs óvodások” in: A testi egészség és a lelki egyensúly sarokkövei II., 2023-01-09

  Következetességből egyes.

  Like

 2. Félreértelmezésből kitűnő!

  Ha ennyi idő alatt sem hallottad meg h egyszer a programokról beszélek, másszor meg a lélekről, akkor szerintem kár tovább fárasztanod magad ezekkel a szövegekkel.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s